e
+46732423444 info@haffi.se

Det är juletider nu. Många människor ser framemot julen varje år. Varför? Ju för att folk vill komma åt en speciell känsla eller stämning inom sig som de har känt någon gång tidigare under denna tid. 

Till att uppnå denna känsla är det många som är villiga att hjälpa dig att komma närmare denna efterlängtade känsla med olika typer av saker och ting som du ”måste ha” till att denna känsla ska infinna sig just på julafton. Dessa som vill hjälpa dig är alla dem som vill sälja dig saker som de annonserar och försöker att få dig att tro att du kommer att må mycket bättre och får in härlig känsla om du köper denna sak. Och det handlar inte bara om julen enbart, det händer året runt med de som säljer saker använder julen som ett sätt att få fart på dig att använda dina pengar till att att köpa något antingen för dig eller för någon annan. Och visst är jätte roligt att ge bort något till någon annan. Det tycker jag i varje fall. Och särskilt till barn eller yngre generationen.

Denna känsla som vi längtar efter läste vi om redan i bibeln om när Jesu barnet föddes i Betlehem. Jag fick läsa om det i religionskunskap en beskrivning om vad som hände då. 

Under min uppväxt då försökte jag hitta min inre glädje och denna julstämning och jag fick glimtar av den då och då men oftast kortvarig. 

Jag kunde installera mängder av olika triggers som kunde tända på denna känsla men oftast var det kortvariga stunder som denna känsla eller stämning stannade inom mig. Vad i helvete gjorde jag för fel? Det var min stora fråga hela tiden. Jag provade under längre tid att prov supa fram denna känsla dvs att dricka något starkare än vatten till att få fram denna efterlängtade känsla. 

När jag fick vetenskapen om att jag inte kan köpa in denna känsla eller konsumera mat eller något form av drickande till att få fram den känslan då blev jag ännu mera ivrig att få veta eller ta reda på hur kan jag få fram denna känsla

Och en ytterligare konsekvens som kommer i jakten på denna efterlängtade känsla är stress. Vi ska bara hinna med att göra allt som vi har lagt upp på vår förväntningslista och sedan kommer bara en sak till som vi behöver fixa. 

På självaste julafton är det väldigt ofta helt slut i bensin tanken hos oss. Det blev bara för mycket hela förberedelsen. Men många tycker att detta tillhör julen och vill ha det så här och då är bara att gratulera om de lyckas med det. 

Men åter till frågan hur hittar jag denna känsla ? Ja det finns ett väldigt kortfattat svar som jag skulle nog kunna skriva en hel bok om men jag behöver inte det för att alla vi människor kan och vet hur vi ska fånga in den och det är att få till en tystnad i huvudet på våran inre kritiker. Denna röst som pratar hela tiden med oss och surrar. Vi kan också kalla den för domaren eller något annat. Men i alla fall det är dina tankar som kommer som ett moln. Tankarna tillverkas i huvudet högst sannolikt och vi kan börja att öva oss att bli medvetna om dessa tankar och acceptera att de finns där. När jag jobbar med barn då brukar jag att säga till dem, när tankarna kommer bjud dem välkomna till dig eftersom de vet att detta är bara deras tankar och mycket ofta är det så när tankarnas välkomnas då försvinner de ofta hos barnen. 

Vi kan kalla detta för magi eller något mystiskt men så är det inte det är bara lite mental träning. 

När vi medvetet inser att detta är bara mina tankar ,inte jag sjålv då brukar denna härliga känsla träda fram. Ditt rätta jag. 

Men jag vill bara påminna er själva om något som ni redan vet och det är att prioritera er själva i all återhämtning efter denna ansträngda period inför julen. Ni är ju väldigt värdefulla, det finns bara en sådan som just.

God jul till er

Glädjebankens logotype

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Här kan du få inspiration till utveckling

You have Successfully Subscribed!