e
+46732423444 info@haffi.se

Dagens rädsla

God fortsättning gott folk. Nu är det nytt år. Rädslan att inte räcka till ska vi prata om i dag.

Ambitionen bakom den här rädslan är att jag vill vara perfekt.

Det här känner vi många i livet, vi ska alltid göra bättre och bättre, gärna bäst, och lite till. Här växer perfektionismen fram.

Rädslan kommer ur att, om jag inte gör tillräckligt bra ifrån mig så får jag inte vara med. Jag som människa är ett flockdjur och jag vill vara i gemenskap.

Så att vara rädd för att inte räcka till, det är rädslan att inte vara perfekt.

Om vi fortsätter att göra mer och mer, med den här rädslan liggandes i bakhuvudet, om att inte vara tillräcklig, då slutar det ofta med att vi ”bränner ut” oss. Ett annat uttryck är att vi ”går in i väggen”. Eller ”system overload”. Kroppens alla system säger ifrån. Det är priset vi får betala.

Många som bränner ut sig gör det också ganska hårt, med lång väg till återhämtning. Kroppen är så klok och kärleksfull så den lägga oss helt ner, när vi inte lyssnar på de signaler den sänder.

Vinsten är att man lär sig så otroligt mycket på det, det är en hård skola men oj vad det är en bra utbildning. Vi kan välja att fortsätta att vara rädda för att inte räcka till och slå på oss själva, eller så kan vi ta redan på vad är det som gör att jag har pressat oss så hårt? Och vad kan vi lära oss av det?

I mitt fall, med rädslan att inte räcka till, är att jag vill att alla ska säga att jag har varit duktig, och för jag vill vara med i gemenskapen, för jag vill att alla ska tycka att jag är bra. Och därför försöker jag att vara perfekt.

Det finns naturligtvis många metoder till att bli av med den rädslan åtminstone så vi har inte den 24/7 inom oss. Ett sätt är att upptäcka den, möta den, se vad som står bakom den och då kan det börja kännas bättre.

Jag fick ju lära som kändes bra för mig att denna rädsla var bara en tanke som kom, det var inte verklighet, det var bara en tanke.

Troligen är det så hos dig också om du bär på denna rädsla att du inte räcker till då är det bara en tanke som kommer till dig, en röst i huvudet som talar om för dig att du inte räcker till. Men det är inte en sanning för att du räcker till precis som du är

Glädjebankens logotype

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Här kan du få inspiration till utveckling

You have Successfully Subscribed!