e
+46732423444 info@haffi.se

Hej här kommer 1 inägget av 3 om ångest, människans följeslagare i evigheter.

Ångest alla gånger

Alla har vi upplevt ångest någon gång. Ibland mycket ibland lite. Vissa har det ständigt. Och hur vet jag det ju för att det är ju lika naturligt att känna ångest som att vara trött, glad och hungrig. Jag har ägnat stor del av mitt liv att lära mig allt om ångest. Varför? Ju för att jag har fått leva med den själv sedan jag var litet barn, den har följt med mig och gör än. I dag är den min bästa vän och jag kommer i kommande inlägg berätta varför.

Ångesten är för mig oftast intensiv och obehaglig upplevelse men den är helt ofarlig. Vi människor upplever ångest på många olika sätt och säkert har du många gånger upplevt den i ditt liv. Det finns några som lever med den som låg intensiv ångest som finns liksom hela tiden och hindrar det att komma i ro eller fridfullhet För andra människor kan den duka upp när vi ska prestera något viktigt som är bevis på vår kompetens. Vi vill ju göra allt bra för att det dyker upp en rädsla att inte vara omtyckt av andra människor om vi inte gör rätt.Ångest kommer ofta nuförtiden när vi jämför oss med andra människor. Som exempel när vi skrollar igenom Instagram, Facebook Tik Tok eller andra sociala medier. Då ser vi saker som andra har skrivit eller lagt upp. Då sätter vi ofta igång tankar som i sin tur skapar känsla av avundsjuka eller missunnsamhet och det i sin tur kan skapa en ångest. Kortfattat kan vi beskriva ångest som stress inför det vad som hända i framtiden. Det okända framför oss som vi inte kan kontrollera skapar ofta ångest. Reaktionen i kroppen och hjärnan är likadan men skillnaden är att stress som kommer utlöses av ett hot som kommer plötsligt och ångesten kommer när vi tänker på något som skulle kunna hända. Något som kan bli ett hot.

I själva verket finns det olika många former av ångest som det finns människor. Ångesten ett meddelande från hjärnan att tala om för oss att “något” är fel och sätter stress systemet igång. Det kommer ett larm från kroppen och då sätter stress systemet igång hos oss.Men detta “något kan vara fel” är oftast något helt orealistiskt eller mycket liten fara. Våran fantastiska hjärna älskar att tala om för oss att något är fel och i själva verket är det en av hjärnans uppgift.

I våran hjärna finns en liten station som kallas för amygdala som jobbar med att leta efter alla faror i våran omgivning . Amygdala sätter upp varnings meddelande om tänkbar fara är på gång och kroppen reagerar med beredskap att slåss- då eller fly.

Har du ångest? Hur ser din ångest ut? Hur ofta är den på besök? Vet du varför den kommer på besök?

Läkare och forskare säger ofta att ca 25% av alla människor får panik ångest eller panik attack för det kommer ofta plötsligt. Panik attacken är den mest intensiva formen och innehåller andningssvårigheter, hjärtat slår väldigt fort och känsla av total maktlöshet och kontroll förlust uppstår. En mindre del människor ca 4 till 5 % får upprepade gånger panikångest attacker som följer dem på livsvägen och begränsar deras möjlighet att leva ett normalt liv. Dessa människor lider väldigt mycket både under själva attacken men också allt energi som går åt att undvika det som triggar igång panik attacken. Det kan tex vara trånga utrymmen som att att gå i en hiss, stå i en buss eller tunnelbana eller i en kö. Jag personligen har mycket svårt för att gå i en hiss, tunnelbana och ofta har jag fått avstå att gå i en magnet röntgen på sjukhus för att jag inte klarar av att vara instängd. Det räcker med att jag är inne i en matvarubutik på en fredag när många människor är och handlar och då kan en attack hos mig sättas igång.

Har du fått panikångest? Hur ser den ut? Känner du igen dig på denna beskrivning.

Källor

Tänk om jag är knäpp Christina Gustavsson

Depphjärnan Anders Hansen

Folk med ångest Fredrik Backman

Hjärnstark Anders Hansen

Egna upplevelser och anteckningar under hela livet.

Glädjebankens logotype

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Här kan du få inspiration till utveckling

You have Successfully Subscribed!